Основна школа „Свети Сава“ је саграђена 1998 . године и исте године је почела са радом тако да 27. јануара прослављамо Имендан, школску Славу и Дан школе. Изградњу школе помогао је ,,Завод за уџбенике и наставна средства“ из Београда. Они су помогли у опремању школе са основним средствима и пратећим инвентаром. 

Школа се налази између два села Сушице и Новог Бадовца на територији општине Приштине три километара од Грачанице познатог културно – историјског места по чувеном Манастиру ,,Грачаница“ , задужбини краља Милутина из XIV века. Сушица је једно од најстаријих српских села на Косову и Метохији, а први пут се помиње 1321. године у Повељи краља Милутина.

Световни и духовни живот мештана села Сушице , уско је везан за Манастир Грачаницу. Организоване прве школе у манастиру имале су циљ: описменити, подучавати, васпитавати и просвећивати младе људе и припремити их за живот који би они могли да мењају. 

Прва школа у Сушици саграђена је 1939. године и радила је као истурено одељење матичне школе у Грачаници свих ових година све док није саграђена зграда нове школе која ради као самостална школа.

Свечано отварање Основне школе „Свети Сава“ било је 28. августа 1998. године и тако је школска година 1998/99. почела на време 01. септембра. Млада смо школа и носимо име нашег просветитеља Светог Саве, име које нас охрабрује и крепи да имамо визију лепше будућности. Матична школа има једно издвојено одељење у Сливову.

Школа располаже прописаним школским простором, опремом и потребним наставним средствима. Своју делатност обавља у две смене са 9 (девет) одељења и 46 радника, од чега је 20 наставно особље, 4 административно и 12 помоћно особље.

Трудимо се да пратимо нове трендове. У настави користимо нове технологије, почевши од најмодерније опреме – смарт интерактивне табле које функционишу на додир, бежични интернет у свакој просторији, кабинет. Пилот пројекат е-Просвета, односно е-Дневник, почео je да се реализује 1. септембра 2018/19. године у нашој школи. Од 2019/20 год. Наша школа је потпуно прешла на коришћење ес-Дневника. Oд школске 2019/20. године сви наставници школе завршили су обуку „Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник – што подразумева увођење  уџбеника и дигиталних образовних материјала”.

Школа се налази у сеоском амбијенту, са пространим лепо уређеним школским двориштем, полигоном који се користи за потребе ученика и мештане села. Школски простор је једино место окупљања омладине нашег села. Безбедоносна ситуација није на завидном нивоу због албанског становништва које није пријатељски настројено. Међутим особље школе се максимално труди да наш простор остане оаза мира.

Школа има добре услове за рад ученика и образовање ученика. Проблем са којим се школа и само село сусреће је одлазак младих и продаја имовине што је довело до смањења броја ученика. Тенденција опадања броја ученика је сваке године све израженија. Школску 2022/2023 год. завршавамо са укупно 130 ученика.